Storbyen over alle storbyer - fristes man til at sige. New York City indeholder alt det, man kan forvente af en moderne storby. Med sine fascinerende bydele, pulserende sjæl og utallige seværdigheder er NYC et besøg værd for stort set alle og enhver - og forståeligt nok står byen højt på listen over byer, der bare skal besøges, hos mange.  Hele denne guide er udelukkende udarbejdet på baggrund af IH-rejsers egen erfaring. New york city guide danmark, new york guide dansk, dansk NYC guide

New York-guide

Storbyen over alle storbyer - fristes man til at sige. New York City indeholder alt det, man kan forvente af en moderne storby. Med sine fascinerende bydele, pulserende sjæl og utallige seværdigheder er NYC et besøg værd for stort set alle og enhver - og forståeligt nok står byen højt på listen over byer, der bare skal besøges, hos mange.

Hele denne guide er udelukkende udarbejdet på baggrund af IH-rejsers egen erfaring.

Fakta om New York City

Land: USA

Sprog: Amerikansk (engelsk)

Indbyggere: ca. 8,38 mio. mennesker

Flyvetid: ca. 8,5 time

Vejret: Vinteren er kold, foråret er mildt og varieret med varme dage, sommeren er varm og tør, mens efteråret er mildt, lunt og med nedbør.

Skønne spisesteder

Ved Times Square finder man Junior's, der byder på alverdens amerikanske lækkerier. Her finder I alt fra burger til fisk til bøffer til cheesecake. Ja, faktisk har Junior's alt, hvad hjertet kan begære. Restauranten oser af amerikansk diner-stemning, og er et oplagt valg, hvis du vil opleve en ægte, amerikansk restaurant - som hverken er fin eller formel.

Junior's

Ved Times Square finder man Junior's, der byder på alverdens amerikanske lækkerier. Her finder I alt fra burger til fisk til bøffer til cheesecake. Ja, faktisk har Junior's alt, hvad hjertet kan begære. Restauranten oser af amerikansk diner-stemning, og er et oplagt valg, hvis du vil opleve en ægte, amerikansk restaurant - som hverken er fin eller formel.

Amerikansk morgenmad er for mange en stor del af det at besøge USA. Hvis man tager på roadtrip er en diner ofte et oplagt valg - og heldigvis er muligheden for et vaskeægte diner-besøg også til stede i New York City. The Red Flame emmer af god stemning og klassisk, amerikansk morgenmad. Udvalget er stort - og det samme er gæstfriheden. Dineren er beliggende midt på Midtown Manhattan, og det mærker man tydeligt på prisniveauet, der er til den høje side.

The Red Flame

Amerikansk morgenmad er for mange en stor del af det at besøge USA. Hvis man tager på roadtrip er en diner ofte et oplagt valg - og heldigvis er muligheden for et vaskeægte diner-besøg også til stede i New York City. The Red Flame emmer af god stemning og klassisk, amerikansk morgenmad. Udvalget er stort - og det samme er gæstfriheden. Dineren er beliggende midt på Midtown Manhattan, og det mærker man tydeligt på prisniveauet, der er til den høje side.

Det bedste måltid, jeg har fået i New York, er hos Bill's Bar & Burger. Så lækker en burger skal man lede længe efter. Stedet her vil jeg til enhver tid anbefale andre at besøge, hvis lysten til ægte, amerikansk kvalitetsmad opstår. På menukortet findes hovedsageligt burgere, snacks, lette retter samt desserter og milkshakes. Stemningen er skøn og livlig. Man mærker tydeligt, at stedet er populært og velbesøgt. Selv ankom jeg et kvarter efter åbningen, og her var der kun få borde ledige på en hverdag i påsken. Venligt personale og lækker mad er en selvfølge her på stedet, hvor jeg har fået den bedste burger i hele mit liv! Det siger ikke så lidt.  Priserne på stedet er rimelige - og læner sig i virkeligheden meget op ad prisniveauet i det hele taget.  På billedet ses en 'The Bill's Burger', som, udover to bøffer, indeholder ost, dressing, salat, tomat og pickles. On the side delte min veninde og jeg en portion pommes frites, hvilket var alt rigeligt. Og de var også rigtig lækre.  En meget varm anbefaling af Bill's Bar & Burger.

Bill's Bar and Burger

Det bedste måltid, jeg har fået i New York, er hos Bill's Bar & Burger. Så lækker en burger skal man lede længe efter. Stedet her vil jeg til enhver tid anbefale andre at besøge, hvis lysten til ægte, amerikansk kvalitetsmad opstår. På menukortet findes hovedsageligt burgere, snacks, lette retter samt desserter og milkshakes. Stemningen er skøn og livlig. Man mærker tydeligt, at stedet er populært og velbesøgt. Selv ankom jeg et kvarter efter åbningen, og her var der kun få borde ledige på en hverdag i påsken. Venligt personale og lækker mad er en selvfølge her på stedet, hvor jeg har fået den bedste burger i hele mit liv! Det siger ikke så lidt.

Priserne på stedet er rimelige - og læner sig i virkeligheden meget op ad prisniveauet i det hele taget. 
På billedet ses en 'The Bill's Burger', som, udover to bøffer, indeholder ost, dressing, salat, tomat og pickles. On the side delte min veninde og jeg en portion pommes frites, hvilket var alt rigeligt. Og de var også rigtig lækre.

En meget varm anbefaling af Bill's Bar & Burger.

Skal du have en bid morgenmad eller blot have stillet den hurtige sult? Så er Le Pain Quotidien et oplagt sted at besøge. Kædebageriet ligger flere steder i byen, og du er dermed sjældent langt fra en af butikkerne. Lækkert brød, dejlige kager og smagfulde sandwiches er en del af bageriets identitet - og du finder helt sikkert noget, som falder i din smag.   Personligt kan jeg anbefale den butik, der ligger i Central Park - både sandwich og brownie er noget, de kan lave!

Le Pain Quotidien

Skal du have en bid morgenmad eller blot have stillet den hurtige sult? Så er Le Pain Quotidien et oplagt sted at besøge. Kædebageriet ligger flere steder i byen, og du er dermed sjældent langt fra en af butikkerne. Lækkert brød, dejlige kager og smagfulde sandwiches er en del af bageriets identitet - og du finder helt sikkert noget, som falder i din smag. 

Personligt kan jeg anbefale den butik, der ligger i Central Park - både sandwich og brownie er noget, de kan lave!

Denne anbefaling er ikke nødvendigvis den billigste, men det er til gengæld rigtig lækkert og nemt. Hos Pret A Manager kan du hurtigt dreje indenom for at få et måltid mad. Jeg brugte udelukkende stedet til morgenmad. Her er der alt fra frisk frugt til kaffe, croissants, varm havregrød og frisksmurte sandwiches, som både kan tages med på farten eller nydes i butikken.  Jeg vil i hvert fald garantere, at der er noget for alle smagsløg. Desuden ligger kædebutikkerne flere steder i byen, så det er forholdsvis nemt tilgængeligt for de fleste.

Pret A Manger

Denne anbefaling er ikke nødvendigvis den billigste, men det er til gengæld rigtig lækkert og nemt. Hos Pret A Manager kan du hurtigt dreje indenom for at få et måltid mad. Jeg brugte udelukkende stedet til morgenmad. Her er der alt fra frisk frugt til kaffe, croissants, varm havregrød og frisksmurte sandwiches, som både kan tages med på farten eller nydes i butikken. 
Jeg vil i hvert fald garantere, at der er noget for alle smagsløg.
Desuden ligger kædebutikkerne flere steder i byen, så det er forholdsvis nemt tilgængeligt for de fleste.

Rockefeller Center er en kæmpe oplevelse at besøge. Udsigten fra toppen er eminent, og man kan dårligt nok forestille sig en bedre udsigt fra noget andet sted i New York eller resten af verden. Nyd synet af Empire State Building, Central Park, Frihedsgudinden, Brooklyn Bridge og meget, meget mere. Den majestætiske bro, der forbinder det sydlige Manhattan med Brooklyn, er et tilløbsstykke uden lige - og det forstår man godt! Tag metroen til Dumbo i Brooklyn, og gå turen til Manhattan. På den måde har du New Yorks skyline - og Frihedsgudinden - i sigte på hele turen. Udsigten er fantastisk flot.

Fede oplevelser

Castell Rooftop

Vil du have en eksklusiv tilføjelse til din New York-rejse, så er Castell Rooftop klart et besøg værd. Her får du lækre, små retter, gode drinks, skøn stemning og en fremragende udsigt. Prisniveauet er overkommeligt ift. flere af konkurrenterne. Desuden ligger Castell placeret centralt på Manhattan - tæt på Times Square. Dermed er tagterassen lettilgængelig for de fleste.

Liberty Cruise

Hop ombord på færgen fra Battery Park, hvorfra du bliver sejlet ud til Frihedsgudinden og Ellis Island. Begge seværdigheder er interessante og stort set et must-see, når nu du er rejst over Atlanten for at opleve New York. Bestil dine billetter hjemmefra for at slippe hurtigere gennem den lange kø, som ofte er at finde ved terminalen. Billetterne koster i omegnen af 200,- pr. pers.

Top of The Rock

Rockefeller Center er en kæmpe oplevelse at besøge. Udsigten fra toppen er eminent, og man kan dårligt nok forestille sig en bedre udsigt fra noget andet sted i New York eller resten af verden. Nyd synet af Empire State Building, Central Park, Frihedsgudinden, Brooklyn Bridge og meget, meget mere.

Brooklyn Bridge

Den majestætiske bro, der forbinder det sydlige Manhattan med Brooklyn, er et tilløbsstykke uden lige - og det forstår man godt! Tag metroen til Dumbo i Brooklyn, og gå turen til Manhattan. På den måde har du New Yorks skyline - og Frihedsgudinden - i sigte på hele turen. Udsigten er fantastisk flot.

Central Park

Amen, hvor skal man starte. Central Park er virkelig alt det, man hører den er. Kæmpe stor, varieret, livlig, rolig = et stort åndehul fra den pulserende storby. Man kan bruge dagvis i Central Park. Du kan gå, løbe, cykle, sejle, køre i hestevogn, slappe af, rulle på rulleskøjter, danse, dyrke sport, se på mennesker, snakke med mennesker, spise picnic eller blot være til stede. Central Park kan ikke beskrives, Central park skal opleves.

Lincoln Center

En stemningsfuld og hyggelig perle i Lincoln Square-området på Manhattan er lige, hvad Lincoln Center er. De fleste kender måske ikke stedet, men det er absolut et besøg værd. Stedet er kerne for flere kulturelle og musikalske institutioner, og her er især smukt om aftenen, når lyset tændes og månen lyser op. Nyd en afslappende stund på det skrå græstæppe, som kendetegner stedet - det er magisk.

En stemningsfuld og hyggelig perle i Lincoln Square-området på Manhattan er lige, hvad Lincoln Center er. De fleste kender måske ikke stedet, men det er absolut et besøg værd. Stedet er kerne for flere kulturelle og musikalske institutioner, og her er især smukt om aftenen, når lyset tændes og månen lyser op. Nyd en afslappende stund på det skrå græstæppe, som kendetegner stedet - det er magisk. Hop ombord på færgen fra Battery Park, hvorfra du bliver sejlet ud til Frihedsgudinden og Ellis Island. Begge seværdigheder er interessante og stort set et must-see, når nu du er rejst over Atlanten for at opleve New York. Bestil dine billetter hjemmefra for at slippe hurtigere gennem den lange kø, som ofte er at finde ved terminalen. Billetterne koster i omegnen af 200,- pr. pers. Vil du have en eksklusiv tilføjelse til din New York-rejse, så er Castell Rooftop klart et besøg værd. Her får du lækre, små retter, gode drinks, skøn stemning og en fremragende udsigt. Prisniveauet er overkommeligt ift. flere af konkurrenterne. Desuden ligger Castell placeret centralt på Manhattan - tæt på Times Square. Dermed er tagterassen lettilgængelig for de fleste. Amen, hvor skal man starte. Central Park er virkelig alt det, man hører den er. Kæmpe stor, varieret, livlig, rolig = et stort åndehul fra den pulserende storby. Man kan bruge dagvis i Central Park. Du kan gå, løbe, cykle, sejle, køre i hestevogn, slappe af, rulle på rulleskøjter, danse, dyrke sport, se på mennesker, snakke med mennesker, spise picnic eller blot være til stede. Central Park kan ikke beskrives, Central park skal opleves.

Områder, der skal besøges

Midtown Manhattan

Denne bydel kommer du ikke uden om, når du skal besøge New York som turist. På Midtown Manhattan finder du et hav af de turistattraktioner, som man bare ikke kommer udenom - heriblandt Times Square, Grand Central Station og Central Park.

Greenwich Village

Mit yndlingsområde i New York er uden tvivl Greenwich Village/West Village-området. Her er en helt andet stemning end på resten af Manhattan. Hygge og charme er pludselig en del af det bybillede, der tegner sig i dette område, hvor tempoet også er sat liiiidt ned.

SoHo

Her er hyggeligt, smart og god stemning. Shopping er i højsædet, og det samme er muligheden for at få en god bid mad på en af de mange restauranter eller caféer. SoHo er absolut et af de områder, der bare skal opleves, når man er i New York City.

Upper East Side

I dette område er der skruet op for priser og formaliteter. Området er kendt for sine mange rige beboere, dyre lejligheder, lækre spisesteder og luksoriøse butikker. Upper East Side er ikke nødvendigvis det bedste sted at bo på ferien, men interessant at besøge kort.

Dumbo

En rå charme og industriel byggestil er det første man møder, når man kommer til Dumbo. Så snart du bevæger dig ud mod vandet, bliver synet dog endnu flottere. Her finder du nemlig et utrolig hyggeligt og muntert havnemiljø med kig til Brooklyn Bridge og Manhattan.

Financial District

På den sydlige spids af Manhattan finder du forretningskvarteret Financial District. Det er her, at et hav af film er optaget, lige som det er her, at du finder Freedom Tower og 9/11 Memorial. Man får en vild følelse af, at der rent faktisk er mennesker, der arbejder her.

Praktiske råd for turister

Nem og billig metro

Skal du nemt, hurtigt og billigt rundt i New York City? Så er metroen et godt bud på en praktisk transportform. Metroen kører ofte, og tager dig til alle afkroge af blandt andet Manhattan og Brooklyn. Du slipper samtidigt for at sidde i kø i byens pulserende trafik - modsat en taxitur, der desværre ikke kan garantere det.

Pizzaslice = billig (og lækker) frokost

New York er kendt for sine gode og lækre pizzaslices. Af samme grund må du da heller ikke tage til NYC uden at svinge forbi en af de mange små steder. Et pizzaslice er både praktisk, hurtigt og billigt som en god frokost, når du er på farten i New York.
Du kan læse meget mere om byens bedste pizzaslices, i IH-rejsers helt egen pizzaguide, nedenfor:

Hop-on-hop-off

Har du få dage i byen, eller vil du bare gerne have et godt overblik over New York? Så er en hop-on-hop-off bustur en fremragende idé. Ved at hoppe ombord på en sådan bus får du set en helt masse interessante og vigtige dele af byen, uden at du skal bruge utallige dage på det. Dyk undervejs ned i de seværdigheder, du synes bedst om.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Det kan være utroligt svært at finde et godt hotel til en fornuftig pris i et skønt, centralt område - men det kan lade sig gøre!
Jeg anbefaler, at man netop vælger et centralt hotel, så der ikke går for lang tid med at transportere sig rundt i byen.
The Shoreham Hotel ligger centralt placeret mellem 5th Avenue, Central Park, Times Square, Grand Central Station og flere metrostationer. Hotellet er firestjernet, men svarer til et trestjernet. Prisen er god, når man tager alle parametre i betragtning. 

Flyforbindelser

Ønsker du at flyve til New York? Så er der rig mulighed for det. Danmark har en masse gode flyforbindelser til USA, som vi uddyber nedenfor:

Direkte fly fra København:

Fra Københavns Lufthavn er der god mulighed for at fange en direkte forbindelse til en af New Yorks lufthavne. SAS, Norwegian og Delta flyver alle direkte mellem CPH og hhv. JFK Lufthavn og Newark Lufthavn.
Der er således direkte afgange at finde hver dag.

Fra Københavns Lufthavn er der også god mulighed for at flyve til New York med en mellemlanding eller to. Sommetider kan det komme dig til gode rent økonomisk. 

Flyvetiden er ca. 8,5 time, hvis du flyver direkte fra København.

Gode forbindelser fra Jylland:

Hvis turen går til New York fra Aalborg, Aarhus eller Billund, så er der et hav af muligheder.

Det er ikke muligt at flyve direkte fra Jylland til New York, men til gengæld er der mange gode muligheder for en mellemlanding eller to.

Et par af de helt centrale lufthavne - når det kommer til mellemlandinger - er Frankfurt Lufthavn, Københavns Lufthavn og Amsterdam Lufthavn. Flyver du fra Aalborg er Amsterdam typisk billigst, mens Frankfurt ofte er den billigste mellemlanding fra Billund. Aarhus har især gode forbindelser til København.
Du behøver sjældent at vente mere end 1-3 timer ved mellemlandinger i nævnte lufthavne.

Rejsetiden inklusiv en mellemlanding er typisk omkring 12 timer.

Kontakt IH-rejser for et rejsetilbud til New York